Everything Will Be Just Fine

Tonight, dinner for my seniors AUDIOLOGIST-TO-BE.

This is my first batch graduation will be. Yeah, we’re yet not having what so called the really graduated audiologist from USM. New course. No wonders.

Kelmarin, to be exact, malam kelmarin ada rehearsal. Tengok rehearsal, macam hebat. Tapi, quite weird,  because our family members ( i love to use family members resemble my all audiology and speech pathology members. We’re small, we’re united, we’re caring to each other, that’s why we’re in small but big hearted family members!), sangat sikit jadi nak perform pada siapa sangat. Hahaha. Each intake consists less of 15 ‘newborn’ family members. And from rumours, intake speech pathology next year tak ada. Yeah, due to tak cukup klinik as well as tenaga pengajar.

Aku telah merojakkan bahasa. Maaf. Kembali kepada bahasa ibunda! Or omputehnda. Hoho. In very well coordinated language for both two. Hopefully. Kot.

Second year, resemble us, the speedio (speech audio) siblings was count on to make a performance, singing! On the stage? Erk! If you ask me, if only you ask me, do I want to join? No. Not at all. Hurm.. exactly no!

Aku segan. Tapi bukan aku untuk tinggalkan ahli keluarga, jadi aku di sini. Juga.

Tak datang dari hatilah kalau tulis omputeh. Tapi kalau nyanyi tak pula. Huh!

Kelmarin. Kami menyanyi. Tak. Mereka menyanyi. Aku jadi orang yang angkat-angkat tangan tu. Aku sangat sangat sangat dan sangat sukakan lagu ‘Because you love me by Celline Dion macam ni ke eja? Jadi, aku mencadangkan lagu ini. Serius. Aku sangat terasa setiap bait lagu ini, especially ini.

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I’m grateful for each day you gave me
Maybe I don’t know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

As macam entry dulu-dulu aku, kali ni aku ubah, aku yang nak nyanyi kepada orang-orang itu, bukan dinyanyikan. Dan manusia yang aku nak nyanyikan lagu ni walaupun aku rasa kalau aku buat ni, diorang kata aku buang tebiat, mak ayah aku.

Ya, aku mahu pulang!

Kami, mula-mula berlatih lagu ini. Kami, kemudiannya menukar lagu kerana kami rasa sangat payah. Tak, bukan kami. Ada beberapa orang, tapi kerana kami family members jadi kami decide sebagai kami. Maka, kami memilih lagu ini.


Pahit getir hidup…
Dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi,
Demi kejayaan
Terdidik sejak mula,
Tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah,
Tak kemana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah

Kerana hanya beberapa jam berlatih dan akan bersambung beberapa jam kejap lagi, aku tak rasa itu sesuatu yang mudah. Practice make perfect will be count to be the hypothesis. Therefore, lack of practise will result in worst performance and contribute in a bit shame. It is likely to be the negative effect as well. Since we just practice only for few hours, the outcomes is really expected.

But.

Tetapi.

Aku percayakan keajaiban. Keajaiban spirit. Kejaiban family members. Keajaiban kerjasama. Keajaiban persahabatan. Keajaiban perkongsian kreativiti. Keajaiban bersatu hati.  Keajaiban saling mengerti. Keajaban…. kami.

Aku percayakan itu. Sangat percayakan itu. Percayakan that each other heart is actually linked!

Itu melanggari prinsip hipotesis tapi tidak menafikan keputusan dan konklusi report.

Kejap lagi. Akan berlatih lagi. Dan tambah satu lagi. Lagu zaman P Ramlee. Dan terima kasih kepada idea klasik dari Marwan. Manusia ini selalu membuatkan aku pandang dia dengan perspektif lain. Dia lain. Kerana dia klasik. Dia satu-satunya mencadangkan lagu yang bukan lagu direka pada zaman kami membesar. Bahasa mudahnya. Klasik.

Mari kita. Mari kita sama-sama bergembira.
Kita menyanyi sambil langkah kanan kiri.
Horey horey, hip hip horey.
Bergembira!
Bergembira.
Sama-sama.

Oleh itu, dari hasil nyanyian ini dan kontribusi ini memberi makna perfomance keluarga yang dikecilkan. Keluarga kami, batch ketiga, tahun dua.

Dan kerana malam ini malam pre-graduasi senior, ada sesuatu berlaku dalam hati. Aku. Sangat. Tidak. Sabar. Untuk. Tamatkan. Pengajian. Bukan bermakna aku tak sabar nak kerja. Kalau kau tanya aku, aku mahu sampai ke peringkat phD. Itu kejayaan sebenar dalam pelajaran. Aku mahu menjadi sesuatu yang kamu tahu aku mahu jadi. Aku mahu juga menjadi salah seorang audiologis yang turut bekerjasama dalam dewan bedah.

Bunyi gila tapi itu mimpi. Mimpi yang boleh tercapai

There is no star out of reach!

Oh terima kasih pada Ibn Shaukani (maaflah, lagi suka nama ni dari Emrullah =P). AKu dapat ini dari blog dia yang aku tulis dan lekatkan atas meja,

“Decide what I wanted to do and then stick to that desicion. No matter how scary it felt when doing what I wanted, No matter how much I felt like backing out. I should stay firm and finish it!”

Aku mahu menjadi audiologis dalam salah satu pembedahan Prof. Din. Sekali pun tak apa. Hanya sekali. Dan aku sangat impikan itu.

Sekali lagi, bunyi gila.

Memandangkan exam sangat mencekik diri dan memandangkan aku tahu aku sangat tidak mampu, juga memandangkan peratus putus asa aku mula meninggikan diri, aku mohon pada diri bertenang. Apapun yang terjadi, berjalanlah tanpa henti. Mohon pada hati, mohon kuat, macam selalu.

Kadang-kadang aku rasa jadi ESFJ ni payah. Sebab internal perceptation and sensitive and easily wounded and  thinking too much and semualah yang negatif tu. But just to remind myself, people are different! And because I’m ESFJ, world becomes beautiful. And by contribution all of your personalty types, world becomes the best place to be enjoyed! Dan berwarna warni. Tidak mati.

Kan?

Jadi. Malam ini kami akan menyanyi. Semoga keajaiban berlaku. Nyanyian walaupun hanya sumbangan suara yang sumbang yang bersatu dalam menghasilkan melodi dan irama yang mengikut lirik dan peraturan rentak, ini menunjukkan kita. Kami. Semangat kita! Semangat kami!

Then please. I’m begging each of ya. Please. Please. And please, let us perform something by these songs. Please, singing from your heart that linked us even closer.

Please.

Kita akan tersenyum dan menyanyi dari hati malam ini.

Kan.

Everything will be just fine. Trust me!

Advertisements

~ oleh INFINITY di April 4, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: