Kalaulah Aku Ada Anak Untuk Dibesarkan Sekali Lagi

Aku terbacakan ini semalam masa cari buku Pediatric Neurologi. Terima kasih pada Dr. Salmi, doktor plus lecturer pediatric aku. Mujur terjumpakan dia, tak adalah aku sesat. Sangat baik kerana dia tolong carikan aku buku. Malangnya aku tak berapa reti nak cari sikit kat situ sikit kat sini apa yang ada dalam buku sebesar alam begitu.

huh!

Kemudian aku ternampakkan nak kata sajak tak juga, ucapanlah kot. Biasa ucapan penulis wish pada anak, suami atau isteri. Tapi kali ni sangat lain.

Bunyinya lebih kepada seperti satu sesalan. Jadi aku seronok untuk tampal disini. Dua asbab, pertama, jika golongan yang sudah mempunyai anak seperti Kamitaken, bacalah, semoga jadi pedoman dan bukan satu benda untuk disesalkan kelak. Dan bagi yang belum memiliki cahaya mata, bacalah juga, agar menjadi kesedaran awal sebelum berlaku penyesalan.

I do always believe, bermulanya sesuatu adalah lebih baik dari berakhirnya meski matahari terbenam pasti lebih indah dari terbitnya.

If I Had My Child To Raise Over Again

If I had my child to rise all over again.
I’d finger paint more, and point the fingger less.
I’d do less correcting and more connecting.
I’d take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less, and know to care more.
I’d take hikes and fly more kites.
I stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields,
And gaze at more stars.
I’d do more hugging and less tugging.
I would be firm less often, and afirm much more.
I’d build self esteem first, and the house later.
I’d teach less about the love of power,
And more about…
The power of LOVE.

Dianne Loomans.

Owh, hari ini kawan-kawan medic 3rd year akan berjuang bagi Selanjar III. Kalau aku tak silap. Aku tak ada selanjar-selanjar ni. Exam besar sekali je satu sem. Huhu. Buat Hadiah, Dayah, Nanad, Nora, Baiti, Rafa’, Own, Aliff, Azizi, Aizat, Ruzaini dan banyak nama yang aku tak sebut sebab tak terkeluar dari fikiran aku sekarang, moga berjaya kalian.

Dear Friends,
No matter how hard the path would be,
Stay strong, stay calm.
Please, please dont have any regrets.
May ALLAH leads you to the easiast path,
And helps in any difficulties.
Good luck in your Examination!

Aku tak tahu kenapa aku suka ulang ayat ni, tapi aku memang suka. Aku ada 3 alasan untuk ini. Pertama, aku suka. Kedua, aku suka. Ketiga, aku suka.

Lately aku gemar  menggunakan penegasan berganda!

Erk! Muahahahaahaha.

Advertisements

~ oleh INFINITY di Februari 23, 2009.

3 Respons to “Kalaulah Aku Ada Anak Untuk Dibesarkan Sekali Lagi”

  1. hm…interesting…

    =)

  2. sy pernah tbaca 1 poem,die tulis utk mum die..
    Love ur mum while u still can….
    sgt mharukan,so sy tampal kat bilik spy sy b’igt slalu~

    owh, kalau free nak. hantar kat emel eh =)

  3. waa..sgt besh.mcm sajak y ak tulis jea
    nsib khud publish dlm neh.arigato aya nee

    boleh blah lah mu. Perasan. Dah lah meniru masa exam! muahahahahah!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: